Tasli

Egyes életformák és életvitelek értelmetlenségének ékes elemzése.

Utolsó kommentek

  • koimbra: Ezen a gyermeken anno nagyokat nevettem, még mindig vicces, ugyanakkor szörnyű:D (2010.02.05. 15:01) German kid enrages!
  • Dorelle: 2:30ig bírtam.Lesokkolt.Hogy jöttek ezek a világraaa?:S:S:S (2010.01.04. 21:23) Long Live the EMOs
  • Narkosis: na végre írtál valamit.....a megszokott stílusodat hozod:D dehát ezt szeretjük... (2010.01.03. 21:18) Az alkotói válság kezdete és talán vége
  • Narkosis: Köszönöm az idézeteket, a Tiszta szívvel-t már terveztem hogy benne lesz, de a... (2009.12.24. 18:30) Előszó
  • Narkosis: köszi a hozzászólásod, nem tudom honnan vettem hogy ő is benne volt a film kés... (2009.12.24. 18:26) Avatar film spoiler nélkül
  • Utolsó 20

Címkék

avatar (1) bemutatkozás (2) dr.house (1) élet (1) filozófia (1) hellókarácsony (1) humor (3) józsefattila (12) képek (1) kocka (1) kölyök (2) ncis (1) nyomorék (3) stílus (3) szerelem (1) terminátor (13) tv2 (1) ünnep (1) vallás (1) válság (1) videó (2) zene (2)

Előszó

2009.12.23. 20:15 | Narkosis | 3 komment

Címkék: terminátor józsefattila

József Attila a huszadik század költője, a magyar költészet legkiemelkedőbb alakja. 1905-ben született és 1937-ben halt meg. 32 évesen öngyilkos lett. Életét sok titok lengi körül. Fiatalkorától kezdve többször is megpróbált öngyilkos lenni. Már egész fiatalon elmezavart állapítottak meg nála, amit félrekezeltek. Tudathasadással (skizofréniával) kezelték, de valójában borderline személyiségzavarban szenvedett. A borderline személyiségzavar jellemzői közül több is rá illik: instabil kapcsolatok és érzelmek jellemezték, öngyilkosságra hajlamos volt, apja és anyja elvesztéséért önmagát okolta és szerelmeiben az anyját kereste. A mai napig kutatják az irodalomtörténészek, hogy vajon végül miért vetett véget életének. Egyes felvetések szerint halála nem öngyilkosság volt, hanem baleset, ami szintén sok kérdést vet fel. Ha életrajzát tanulmányozzuk, akkor tényleg sok furcsa eseményt vehetünk észre benne, ami elgondolkodtató.

Ebbe a rovatba egy ilyen „gondolkodás” eredménye fog kerülni. A regény egyes elemi ismertek lehetnek, a Terminátor történetekből, de ha volt az amerikaiaknak, akkor nekünk, magyaroknak miért ne lehetne egy emberünk, aki az emberiséget a győzelembe vezeti? Mi van, ha az egész általunk ismert József Attila életrajz csak kitaláció, hogy ezzel eltakarják a valóságot? Lehet, hogy egy globális összeesküvés bújik meg a háttérben? Ha amit a filmekben láthatunk, azok nem csupán a fantázia szüleményei, hanem egy olyan világot mutatnak, amiben mi élünk csak nem veszünk róla tudomást? Léteznek ufók, időutazás, szörnyek és olyan lúzerek akik a végén a legjobb csajjal jönnek össze? Ha mi csak statiszták vagyunk és nem ránk osztották a főszerepet, így csak sikongatunk, és rosszabb esetben meghalunk, ha egy ilyen szituációba kerülünk?

Ezek a kérdések vetődhetnek fel bennünk, amikor egy összetett, jól kidolgozott történetű filmet látunk. Mindez csak írói fantázia szüleménye, bár ebben a mai világban sose tudhatjuk… Ahol minden médiából azt halljuk, hogy a kormányok mit titkolnak el és milyen összeesküvés-elméletek léteznek ezeknek a felderítésére. Elég csupán csak a manapság népszerű H1N1-re vagy a terrorizmusra gondolni (pánikkeltés / tényleges veszélyforrás). Magyarországnak is van egy ilyen története, ami az egész történelmet megváltoztatta volna. Egy történet egy férfiról, akinek a sorsa előre meg volt írva. De mint ezt már tudhatjuk: „Nincs végzet, csak ha bevégzed…”

 

A bejegyzés trackback címe:

https://tasli.blog.hu/api/trackback/id/tr581618913

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

fabos-net · http://fabos-net.ws/ 2009.12.23. 21:32:56

Tiszta szívvel

Nincsen apám, se anyám,
se istenem, se hazám,
se bölcsőm, se szemfedőm,
se csókom, se szeretőm.

Harmadnapja nem eszek,
se sokat, se keveset.
Húsz esztendőm hatalom,
húsz esztendőm eladom.

Hogyha nem kell senkinek,
hát az ördög veszi meg.
Tiszta szívvel betörök,
ha kell, embert is ölök.

Elfognak és felkötnek,
áldott földdel elfödnek
s halált hozó fű terem
gyönyörű szép szívemen.

2009.12.24. 10:01:27

"ILLYÉS GYULA: JÓZSEF ATTILA

Nem tudok most róla irodalmi szempontból beszélni. Félórája kaptam halála hírét, rögtön azzal, hogy emlékezzem meg róla itt a Nyugat hasábjain, azonnal, mert a lapot már nyomják. Még el se hittem, egész valómmal még meg sem érthettem s máris képviselnem kellene a gyászt. Félóráig csak álltam az ablaknak dőlve, a végén vettem észre, hogy a könny végigfolyt az arcomon. Még nem a költőt sirattam, másként fogjuk azt megsiratni. A barátot? Ifjú korunkban jóbarátok voltunk, aztán eltávolodtunk egész mostanáig, mikor vidékre utazása előestéjén magához kért s déltől estig, feloldva s feledve minden ellentétet, félreértést, ismét úgy voltunk, mint hajdanában. A szenvedő embert siratom? Vagy a keserűség buggyan ki, az önvád, hogy rajta sem segíthettem, a tehetetlenség keserve, hogy most már sose segíthetek? Nem az irodalom gyászát fejezhetem ki, nem egy folyóiratét, hanem a csak enyémet. S ezt is csak úgy, hogy egy szörnyű hír hatása alatt az első pillanatban.

Kortársak, bajtársak, eszmetársak voltunk, s mégis, szinte kegyetlen szántszándékkal, mennyi kínzó ellentétet vetett közénk a sors; a legszörnyűbbet, melyről még beszélni sem tudok, ép az utolsó esztendőben. Szenvedtünk egymást miatt s mégis barátok voltunk. De mit jelentett ez, mi értelme volt ennek? Most majd teljes egészében átérezhetem, most, hogy ő már semmit sem érezhet belőle. Minden halál vád az élők ellen, akik még bírják az életet.

Ő kezdettől fogva csak lázzal bírta, a gyermek vad makacsságával, dühkitöréseivel, elragadottságával, azzal, hogy nem fogadta el, semmibe vette az életet, a saját magáét is. A költő őbenne annyira megvetette a világ ál-valóságát, hogy ez az eredendően költői szemlélet végül érzékszerveit is meghódította. Beteg volt, de én betegségét átmeneti állapotnak tartottam, olyasfélének, mint az ihletet, ezt mondtam neki utolsó találkozásunkkor is. Orvosai menthetetlennek mondták - Hölderlini sors vár rá, - gondoltam ekkor, még mindig önzően az irodalomra gondolva, arra, hogy mit adhat még az embereknek ez a rendkívüli, a fájdalom legmagasabb csúcsaira jutott lélek.

Rendkívülit adott eddig is. Mindezt a korai, ifjú halál fényében még tisztábban látjuk. Most láthatjuk majd, hogy mindig milyen meredélyen járt. Vibráló, nyugtalan műve hirtelen kerek egész lett, a halál zománca, mely szivárványló burkot von köréje, egységesnek mutatja, minden darabot a helyére tesz benne s mindent világosan kiemel. - Mennyi érték, - mondjuk majd, mikor az egészet számbavesszük, amikor majd a költőt is el tudjuk siratni.

De én hasztalan akarnám, hogy mást sirassak benne, mint az embert; ez volt a legfontosabb. Hogy eltörpül minden veszekedés, harc, ellentét, még az elv is, ami mindennek célt adott, amellett, hogy ő meghalt. Még a vitára is őt becsültem legjobban, - minek a szó már? « - Meg fogok halni», - mondta, mikor elváláskor könnyezve összeölelkeztük. «Ördögöt halsz meg», - feleltem vigaszul neki, tréfásan, de magam is könnyezve. Hozzátehetném most, hogy művei révén lelke sohasem fog meghalni. De ez sem vigasz."

Narkosis 2009.12.24. 18:30:48

Köszönöm az idézeteket, a Tiszta szívvel-t már terveztem hogy benne lesz, de a másik idézetből is tudok pár dolgot használni....
amúgy eddig milyennek tűnik???
süti beállítások módosítása