Tasli

Egyes életformák és életvitelek értelmetlenségének ékes elemzése.

Utolsó kommentek

  • koimbra: Ezen a gyermeken anno nagyokat nevettem, még mindig vicces, ugyanakkor szörnyű:D (2010.02.05. 15:01) German kid enrages!
  • Dorelle: 2:30ig bírtam.Lesokkolt.Hogy jöttek ezek a világraaa?:S:S:S (2010.01.04. 21:23) Long Live the EMOs
  • Narkosis: na végre írtál valamit.....a megszokott stílusodat hozod:D dehát ezt szeretjük... (2010.01.03. 21:18) Az alkotói válság kezdete és talán vége
  • Narkosis: Köszönöm az idézeteket, a Tiszta szívvel-t már terveztem hogy benne lesz, de a... (2009.12.24. 18:30) Előszó
  • Narkosis: köszi a hozzászólásod, nem tudom honnan vettem hogy ő is benne volt a film kés... (2009.12.24. 18:26) Avatar film spoiler nélkül
  • Utolsó 20

Címkék

avatar (1) bemutatkozás (2) dr.house (1) élet (1) filozófia (1) hellókarácsony (1) humor (3) józsefattila (12) képek (1) kocka (1) kölyök (2) ncis (1) nyomorék (3) stílus (3) szerelem (1) terminátor (13) tv2 (1) ünnep (1) vallás (1) válság (1) videó (2) zene (2)

Avatar film spoiler nélkül

2009.12.20. 21:37 | Narkosis | 4 komment

Címkék: avatar terminátor

Amióta az interneten egyre gyorsabban terjednek a filmek, és az ember könnyen hozzájuk tud jutni, azóta nem sűrűn járok moziba. Néha megnézek egy-egy olyan filmet, amit elég nagyszabásúnak tartok ahhoz, hogy kiadjak rá egy ezrest. A manapság elterjedőben levő 3D-s filmeket szeretem, és ezek olyanok, amiket otthon nem tudunk visszanézni, kivéve, persze ha egy szemüveget is veszünk hozzájuk, de azért az élmény teljesen más. Pénteken megnéztem az Avatar című filmet. Nem szokásom premierre járni és a tömegben nyomorogni egy film kedvéért, de gondoltam ezt a filmet látni kell. Csütörtökön volt a premier, haverokkal kitaláltuk, hogy péntek este buli helyett erre költünk. Már a szerdai jegyfoglalásnál láttam, hogy hiába nincs premier, erre a filmre sokan kíváncsiak, így csak a felsőbb sor szélére kaptunk jegyet. Péntek délután megnéztem csak érdekesség kedvéért, hogy mennyire lesz tele a terem, hát eléggé meglepődtem. Elővételben majdnem foglalt volt minden szék, az első pár sok széleit kivéve.

A moziban, a popcorn árusnál egy röpke negyed órás sorbaállás után már indulhattunk is be az óriás popcornnal és literes kólával. Eseménytelenül elkezdődött a film, a terem tele volt, alig lehetett elvétve egy-egy ülőhelyet találni.

De mi is ez a film? Mitől ez a sok ember?

Annyira nem harangozták be nálunk (csak nálunk nem), mint amekkora durranást várnak tőle. A filmet James Cameron rendezte, 300 millió dollárt meghaladó költségvetésből 2 éven át. A beharangozás szerint ez a film meg fogja változtatni a mozizás élményét és mindenkinek tátva marad majd a szája. Azt ígérték, hogy akkora durranás lesz, mint a Star Wars volt anno. Már a pénz is, amit a filmre fordítottak, hatalmas összeg (kevés film ilyen drága). Cameron hű maradt a többi filmjéhez, amik szintén nagy sikerűek és világhírűek lettek. Olyan filmeket rendezett, mint a Terminátor 1-2, Alien 1, Titanic, Rambo 2 és a Terminátor: Sarah Connor krónikái című sorozat pár része is az ő keze nyomát viseli. Az Avatar-t óriási várakozás övezte, mindenki csak találgatott, hogy vajon milyen lesz.

Az alaptörténet nem túl változatos, egy manapság népszerű mese. A Föld készletei kimerültek, az emberek egy új bolygón, Pandorán találnak sokat érő nyersanyagokat. A kutatás útjába állnak a helyi őslakók, a Na’vik, akik 3 méteres kék bőrű lények. A kutatók kifejlesztettek egy lehetőséget, amellyel az őslakók testébe bújhatnak ideiglenesen, így nyugodtan tudnak a bolygón dolgozni. A történet főhőse egy ex-katona, aki mozgássérült és megkapja azt a lehetőséget, hogy ő is Na’vi testet kap, neki is lesz egy Avatarja…

A film gyönyörű. A színészeknek nem túl sok dolguk volt, mivel a film 2/3-a animált. A 3D-s hatás annyira szépen érződött a filmen. Nem emelték ki hogy mi egy 3Ds filmet nézünk, nem úgy, mint a többi ilyen filmben (pl.: néző felé repülő tárgyak, töltények). Itt a néző annyira belefeledkezett a filmbe, hogy nem volt ezekre szükség. Tényleg ott éreztük magunkat közöttük. A történet mondjuk nekem túl Hollywood-i volt, túl kiszámítható és túl klisés, de ezek majdnem minden amerikai filmben benne vannak. Nincsenek benne hirtelen, nem várt fordulatok. A történetben. A képi világ viszont elég meglepetést tartogat számunkra. Amikor azt hisszük, hogy láttunk már mindent Pandora élővilágából, akkor mindig egy újabb löketet kapunk. A táj, a különleges lények és az egész story annyira részletesen kidolgozott, hogy szinte nem is lehet találni benne hibát.

A filmben és előzetesekben is sokat látott kétlábú egyszemélyes lépegetők engem az Alienben is használt járműre emlékeztetnek. Nem tartom kizártnak, hogy azokat használták fel itt is. A szereplők elég változatosak. Sam Worthington aki a mozgássérült katonát alakítja és a James Bond szerepre is esélyes volt Daniel Craig-el szemben.  Sigourney Weaver, az Alien filmekből ismert Ellen Ripley, a tudósok vezetője. Michelle Rodrigez, a Halálos Iram filmekben és a Kaptárban szereplő, pilóta. Stephen Lang a kemény és ellenszenves parancsnok, Giovanni Ribisi a bolygó állomásának a főnöke és Joel David Moore az Avatar program rajongója és tapasztalt tudós.

Az Avatarból nagy bizniszt csinálnak. Van belőle játék a létező összes platformra. És akinek megtetszett a filmben szereplő mindenféle speciális szerkezet és szörny, az tud venni egy webkamerás játékot az Avatar hivatalos oldalán. A játék egy a filmben látott módon kivetíti a számítógépre, amit a valóságban teszünk vele.

Ezt a filmet nem lehet leírni. Ez az a film, amit tényleg látni kell, moziban 3Dben. Megéri a pénzét. Hogy a készítőknek is megéri-e majd, az még elválik. A film csütörtök este 3,5 millió dollárt hozott, ami annyira nem nagy pénz a mozi világában. Pénteken 28 milliót ért el és az előrejelzések szerint a hétvégén 80 millió környéki lesz a csúcs. Nem rekorddöntögető film (a Harry Potter 6 környékén áll), de lehetséges, hogy csak később fog kiteljesedni, főleg hogy Amerika számos részén óriási hóvihar van.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://tasli.blog.hu/api/trackback/id/tr421611849

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Narkosis 2009.12.23. 20:01:27

elolvastam a te véleményedet is, ami szintén megállja a helyét...
mindenki tudja hogy ez egy klisékből épített, összelopkodott film, de engem mégis megfogott a látvány
még egy ideig, amíg meg nem szokják az emberek, addig újdonság lesz a 3D és a nép csak csodálkozni fog rajta

neeskens 2009.12.24. 10:19:37

Én úgy tudom, hogy a T4-hez semmi köze Cameronnak.

Narkosis 2009.12.24. 18:26:07

köszi a hozzászólásod, nem tudom honnan vettem hogy ő is benne volt a film készítésében....de javítottam
süti beállítások módosítása